Fujifilm X30 incelemesi

x30_15 copy

Fujifilm 2011 yılında X10 modelini tanıttı. Bu, o dönem için devrim niteliğinde bir kompakt fotoğraf makinesiydi. Retro tasarımı, mekanik zoom halkası, rakiplerine oranla daha büyük optik vizörü … 2013 yılında Fujifilm bu kamerayı hibrid vizörle bir adım ileriye taşıdı. Geçtiğimiz günlerde duyurulan X30 ile mevcut X20’yi daha da geliştirip değiştirdi.

Birçok fotoğrafçının beklentilerine cevap veremese de X30’da X20’ye oranla bir çok önemli değişiklik var: 100% kapsam vermeyen optik vizörün yerine Fujifilm X-E2 ile benzer özelliklere sahip elektronik vizör, objektifin hemen gövde ile birleştiği noktada ihtiyaca göre düzenlenebilen bir kontrol halkası, daha çok ayarlanabilir düğme, hareket ettirilebilir LCD 3″ ekran, time lapse videolar için zamanlanabilir çekim modu, harici mikrofon giriş yuvası, Wi-fi ve 470 çekime kadar arttırılmış pil ömrü… Özellikler rakipleri çok daha büyük sensörlü fotoğraf makinelerine yönelirken Fuji’nin 2/3″ daha ufak sensör kullanması Fujifilm hayranlarını üzse de, yapılan bu değişiklikler kamerayı önceki versiyondan bir adım ileriye taşıdı. Ayrıca daha ufak sensör kullanılması, ürünü rakiplerinden fiyat olarak da bir adım öteye taşıyor.

Bütün bunların dışında tasarım olarak da makinede önemli değişiklikler yapılmış. Optik vizörün gitmesi, kontrol halkasının gelmesi, büyüyen pil boyutuyla doğru orantılı daha büyük bir grip fonksiyonel anlamda olmasa da görüntü anlamında X30’u, X20’ye kıyasla daha az seksi bir kamera yapmış.

x30_14_1 copy

Özellikler:

  • 12MP, 2/3″ X-Trans CMOS sensör,
  • EXR II görüntü işlemcisi
  • 28-112mm (35mm’e denk) f/2-2.8 manuel zoom objektif
  • Hibrid Otomatik Netleme sistemi
  • 100-3200 ISO aralığı
  • 6 değiştirilebilir düğme ve objektif çevresinde kontrol halkası
  • 2.36 milyon noktaya sahip x0.65 magnifikasyonlu OLED elektronik vizör
  • 3″ 920 bin noktalı döndürülebilir LCD ekran
  • 12 fps ardıl çekim
  • “Classic Chrome” film simulasyon modu
  • Tablet ve ya akıllı telefondan kontrol imkanı sağlayan dahili Wi-fi
  • Full HD video kaydı (1080/60p, 36Mbps)

Kullanılabilirlik

Fujifilm X30, daha çok amatör fotoğrafçılar ve de yanında her zaman ufak bir kamera bulundurmak isteyen profesyonellere yönelik kompakt bir kamera diyebiliriz. İşte bu yüzdendir ki, Fujifilm, gerek fonksiyonları değiştirilebilir düğmeleri olsun, gerekse makinenin kullanımı olsun, fotoğrafçıya güzel bir deneyim sunmaya çalışmış. İstenilen özellikler, beşi kameranın arkasında bir tanesi kameranın üst bölümünde olan düğmelere atanabiliyor. Bütün bunların yanında da lensin gövdeyle birleştiği noktada dönen halkaya manuel netlik, diyafram kontrolü, ISO ayarı gibi özellikler atanabiliyor. Bu düğmelerin dışında, gene içeriği değiştirilebilen bir “Q” yani Quick Menu düğmesi var arka kasımda. Bu düğme ile elinizin altında olmasını istediğiniz bazı özelliklerden oluşturabileceğiniz hızlı bir menü oluşturabiliyorsunuz. Üstüne bu menülerin ve düğmelerin hepsini değiştirmek için saatlerce menülerde dolaşmanız gerekmiyor. Her düğmeye uzunca bir süre basarak bu düğmelerin fonksiyonlarını değiştirebilirsiniz.

Ergonomix30_12 copy

Pilin, dolaylı yoldan gövdenin büyümesi daha ele oturan bir fotoğraf makinesi yapmış Fujifilm X30’u. Bir dslr ya da Ricoh GR beklemeyin, ama elinizden hemen düşüverecekmiş hissiyatı kenslikle vermiyor makine. Tuşların büyük bölümü elinizin altında olması makine üzerinde değişiklikleri çok hızı bir şekilde yapma imkanı sağlamış. Tek sorunu açıkçası AEL/AFL düğmesinde yaşadım, ne yaparsam yapayım, baş parmak oraya oturmuyor.

Başka önemli bir nokta da, kamera’nın tek elle kullanıma fazla müsait olmaması. Manuel zoom halkası ve lensin üzerindeki kontrol halkası, iki el ile kullanımı mecburi kılıyor. Çok istenirse tabii ki lens istenilen bir mesafeye sabitlenip, lensin üstündeki kontrol tekerleğine atanmış özellik, arkadaki tekerlekle aynı yapılır ve tek el ile kullanım sağlanabilir.

Boyutlara gelecek olursak, eğer fotoğraf makinesini boynuna ya da omuzuna takarak dolaşmayı seven tiplerden değilseniz (mesela ben değilimdir) kamera pantolonunuzun cebine sokabileceğiniz boyutlarda değil, fakat mont ya da paltonuzun cebine gayet rahat sokabilirsiniz, bunların dışında kameranın materyalinden ötürü biraz ağır, ama sağlam.

Fonksiyonlar

Görüntü Sabitleyici

Fujifilm X20de olmayıp X30 da olan özelliklerden birisi “Görüntü Sabitleme”. Ben gayet başarılı buldum. Düşük perde hızlarında keisnlikle size bir avantaj sağlıyor. Daha önceki modellerde hızlı lens ve de yüksek ISO kabiliyeti nedeniyle konulmamıştı, fakat olması gerçekten kullanıcıya büyük avantaj sağlamaktadır.VR TEST

Manuel Netlik

Manuel netlik objektifin üzerindeki kontrol halkasından sağlanmakta. Bu halka kesinlikle iyi bir netlik deneyimi yaşatmaktadır. Halkanın dışında ise manuel netleme sırasında ekranda bir netlik skalası çıkıyor. Bu bu skala üzerinde netliğin olduğu mesafe, net alan mesafesi veriliyor, ve netliğinizi değiştirdikçe bu skala üzerindeki netlik mesafesi ve net alan aralığı değişmektedir. Makineyi daha hızlı kullanmak isteyenler için bence çok güzel bir deneyim oluşturmuş Fujifilm çalışanları. Tek sorun lens üstündeki kontrol tekerleğini değiştirirken netlik mesafesi çok yavaş değişiyor. Bu video çekerken bir avantajken, fotoğraf çekerken bir dezavantaja dönüşüyor. Bütün bunlara rağmen, kısmen ufak sensörlü bir kamera olduğundan net alan derinliği yeterince fazla oluyor.

Bütün bu özelliklerin dışında Fujifil, X30’a Focus Peaking özelliğini koymuş. Bu sistem sayesinde net alan derinliğindeki bölgeler çok net anlaşılabiliyor. Bu fonksyon seçiliyken, net alan derinliği içerisindeki bölge içerisinde ekranda kırmızı çizgiler gözüküyor.

x30_04 copyElektronik Vizör

 

Fuji X20 ile aralarındaki en büyük fark dersek sanırım yanılmış olmayız. X20’de olan optik vizörü, görüntüyü 100% kapsayan bir elektronik vizörle değiştirmişler . Aynı zamanda vizörde x0.65 büyütme katsayısı var. Üstüne de  çok hızlı bir yenileme değeri de olunca ortaya gerçekten kullanışlı bir vizör çıkmış. Vizör hakkında tek şikayetim kameranın daha solunda olabilirmiş, kullanımı daha rahat olurdu benim fikrim.

Otomatik Netleme

Makinenin otomatik netleme hızı özellikle aydınlıkta çok iyi. Geceleri ise hem netleme hızında hem de hedefe kilitlenmekte büyük sorunlar yaşıyor.

Gündüz aydınlık ortam için konuşacak olursak, makine gayet hedefe hızlı bir şekilde kitleniyor ve herhangi bir sorun olmaksızın fotoğrafı çekiyor. İki haftalık kullanımım süresince, netliği kaçırıp çektiği kare sayısı beşi geçmez. Gece çekimlerinde ise işin rengi biraz değişiyor. Özellikle “AF Assist Lamp” kapalı olduğunda netleme hızında gözle görülür bir düşüş yaşandığı gibi, hedefe kitlenmekte de büyük sıkıntılar yaşıyor, bunun üstesinden gelmek için ise en mantıklı yöntem “Af assist lamp”‘i açmak olacaktır.

Ben çekimler sırasında PRE af seçeneğinin kapatılmasını tavsiye ederim, ben çoğunlukla öyle kullandım, çekimi hızlandırdığını söyleyebilirim.

Objektif

Makinenin üzerinde 35mm’de 28-112mm’ye denk f/2-2.8 lens bulunmakta. Fikrimi sorarsanız çok iyi ve kullanışlı bir aralığı çok düşük f değerlerinde vermişler.x30_09 copy Verdiği aralık bu makineyi en kullanılabilir kılan özelliklerinden birisi. Hem keskin olması hem de iyi renkler vermesi yanında, düşük ışıkta size daha düşük enstantane değerlerinde çekim yapma olanağı sağlıyor. Yaşadığım en büyük sorunlardan bir tanaesi, lens kapağıydı. Lens kapağını hem takması hem çıkartması çok zor, bunun yanında cebe atıldığında fazlasıyla iri duruyor. Fakat bukadar güzel bir lensin yanında bu sorun kesinlikle görmezden gelinebilir.

Macro

Günümüzde kompakt makinelerinin en iyi yanı gelişmiş macro özellikleri. Fujifilm X30, 28mm odak mesafesinde Macro modunda 10cm, Super Macro modunda ise 1 cm’den netlik yapabiliyor. ckn_x30-33 copy

Wi-fi

Günümzde bir fotoğraf makinesi için olmazsa olmaz bir fonksiyon. Fujifilm X30 için akıllı telefonlar ya da tabletlere yükleyeceğiniz “Fujifilm Remote Control” uygulaması ile, kameranın içindeki fotoğrafları aktarabilir ve kamerayı tablet/akıllı telefon üzerinden yönetebilirsiniz.

Uygulama genel olarak iyi bir arayüze sahip ve kullanımı gayet kolay. Kamera ile eşleştirdiğiniz de gayet hızlı da bağlanıyor. Fakat en büyük sorun eğer akıllı telefon ya da tabletinizi Fuji X30 ile bağlayacağınız ortamda, tanımlı bir wi-fi bağlantısı varsa bağlanmak gerçekten bir işkenceye dönüşüyor. Diğer bir sıkıntı da, Aktaracağınız fotoğraflara, uygulamanın arayüzünde büyüterek bakamıyorsunuz. İlla fotoğrafı cihaza indirip öyle bakmanız lazım.

Görüntü Kalitesi

Not: Fujifilm X30 için Adobe’de RAW desteği bulunamadığı için sadece Jpeg ile çekilmiş olanları paylaşıyorum

Fujifilm X30’un görüntü kalitesi, üzerinde bulunan lens ve de 2/3″ sensörün etkisiyle gayet yeterli. %100 crop yaptığınza bile 12 megapiksele rağmen yeteri kadar detay barındırıyor. Özellikle 1/1,7″ sensörlü rakipleriyle kıyaslandığında, Fuji bütün rakiplerini geride bırakıyor diyebiliriz. Fakat 1″ ve daha büyük sensöre sahip rakiplerinle kıyaslandığında arada bariz fark gözlemlenmekte.

ISOISO TEST

Diğer kompakt fotoğraf makinelerine göre daha büyük sensör kullanılmış olmasının en büyük avantajı Fujifilm’in yüksek ISO’larda gösterdiği performansında ortaya çıkıyor. X30 100 ISO’dan başayıp 12800 ISO’ya kadar çıkabilmekte. Sonuçlar ISO 800’e kadar oldukça keskin, ISO 3200’e kadar ise gayet kullanılabilir sonuçlar vermektedir. ISO 6400 ile birlikte artıkortaya çıkan görüntü iyicene kullanılamaz oluyor.

Video

Fujifilm X30 1080p 60fps video çekebilmektedir. Ön tarafta bulunan kontrol tekerleği, Titreşim engelleme sistemi, dahili mikrofon girişi gibi özellikler, X30’u bir önceki versiyondan video konusunda bir adım ileriye taşımaktadır. Fakat, genele baktığımızda diyebiliriz ki, Fujifilm X30 kesinlikle fotoğraf çekmek için yaratılmış bir kameradır. Videolar detay ve keskinlikten kesinlikle çok uzakta. Ne olursa olsun, video özelliği bir çok durumda sizi tatmin edecektir.

Time lapse

Fujifilm X30’un içinde dahili intervelometre var, bu demek oluyor ki, X30 ile herhangi bir aksesuara ihtiyaç duymadan time lapse videolar çekebilirsiniz. Time lapse videoları fotoğraflardan oluştuğu için, sonuçlar video özelliğinin fersah fersah önünde.

Sonuç

Fujifilm X30 bana incelemem amaçlı olarak Fujifilm Türkiye tarafından gönderildi ve 2 hafta boyunca makineyi inceleme fırsatı buldum. Bu yazıyı yayımladığım tarih itibariyle X30’un RAW dosylarında Adobe desteği çıkmış olmasına rağmen ben belirleyemediğim bir nedenden ötürü RAW dosyalarını açamadım. O nedenle inceleme sırasında bütün dosyalar Jpeg olarak çekilmiştir.

X30 piyasaya sürülmeden önce, daha büyük 1″ sensör kullanacağı yönünde spekülasyonlar vardı. Makine çıktığında X20 de kullanılan 2/3″ X-Trans sensörü kullanamsı bir çok kullanıcıyı hayal kırklığına uğrattı. Özellikle gelişmiş kompakt kamera pazarında Sony RX100, Panasonic Lumix LX100 gibi rakiplerin çıkmış olaması, Fujifilm X30’a olan ilgiyi azalttı. Bir çok kullanıcı X20’sini değiştirmek ihtiyacı duymayabilir.

Optik vizörün değişmesi ise başka bir konu. Birçokları X20 deki optik vizörün geliştrilmiş bir halinin kullanılmasını dilerdi, özellikle kameranın boyutu büyümüşken daha gelişmiş bir optik vizör kesinlikle bir çoklarının hoşuna gidecekti. Fakat şunu demekte bir sorun göremiyorum; gelecek aynasız kameralar için elektronik vizör ve de Fujifilm X30 da olan elektronik vizörü kullanmak çok ama çok güzel bir deneyimdi. X20’nin de vizörünü test etmiş birisi olarak kesinlikle X30’da kullanılmış optik vizörü tercih ederim. Ayrıca eklemek isterim ki, elektronik vizörler günümzüde çok gelişti ve kullanıcıyı en az optik vizörler kadar fazla tatmin ediyor. Fakat optik vizörün gitmiş olması kamerayı görüntü anlamında bir adım geriye götürmüş. X20 benim zevkime göre kesinlikle daha güzel bir makineydi.

X30 kesinlikle fotoğrafçıya çok iyi bir fotoğraf deneyimi ve kalitesi sunuyor. Makine üzerinde konumlandırılmış düğmeler ve tekerler bir çok başlangıç ve ileri düzey fotoğrafçıyı tatmin edecektir. Gerek otomatik netleme hızı, gerek ihtiyaç duyulduğunda ayarların değiştirilmesi, gerekse lensin odak aralığı ve diyafram açıklığı Fujifilm X30’u oldukça hızlı ve tepkili bir fotoğraf makinesi haline getirmiştir.

Makinenin sunduklarını da hesaba katarsak bence makine fiyat performans oalrak ideal bir noktada. Ne daha büyük sensöre sahip rakipleri kadar pahalı ne de performansı çok daha ucuz kompakt makineler kadar düşük.

Artıları

  • 28-112mm f/2-2.8  objektif
  • 2/3″ sensör
  • Gövdede bulunan ve yeni özellikler atanabilen düğme ve tekerlekler.
  • Yeni elektronik vizör
  • Hızlı ve tepkili Otomatik netleme sistemi
  • Boyutları
  • Dahili wi-fi
  • Dahili time lapse çekme özelliği
  • Değiştirilebilir Quick (hızlı) menü içeriği
  • ISO perfomansı
  • İyi bir fotoğraf deneyimi yaşatıyor

Eksileri

  • Rakiplerinin daha büyük sensörlü kompakt makineler çıkartmış olması
  • Video kalitesi gerçekten çok düşük
  • Çözünürlük rakiplerinin gerisinde
  • AE-L, AF-L düğmesinin yeri ve boyutları

Kimler İçin

X30’un en büyük avantajı, üzerinde taşığıdığı 28-112mm f/2-2.8 lens ile 2/3″ büyüklüğündeki sensörü. Her türlü kontrolün el altında olması ve de her türlü manuel ayarın makinede üzerindeki düğme ve tekerlerden yapılabilmesi Fujifilm X30’u fotoğrafa başlamak isteyen, kendini geliştirmek isteyen ve de yanında DSLR dışında her gün taşıyabileceği bir kamera isteyen ileri ve profesyonel kullanıcılara yönelik bir ürün haline getiriyor. Üzerindeki lensin sunduğu geniş aralık, makinenin tepkisi ve de üzerinde barındırdığı kontroller X30’u gezi/seyahat ve sokak fotoğrafçılığı için çok iyi bir alternatif yapıyor. Aynı zamanda da bir kompakt makineden daha iyi kalitede fotoğraflar çekebileyim diyenlere de bir duyurum var; koca koca dslr’leri almak zorunda değilsiniz, Fujifilm X30 tam da size uygun bir kamera.

Örnek fotoğraflar

ckn_x30-31 copy ckn_x30-32 copy ckn_x30-25 copy ckn_x30-23 copy ckn_x30-22 copy ckn_x30-21 copy ckn_x30-18 copy ckn_x30-16 copy ckn_x30-14 copy ckn_x30-13 copy ckn_x30-7 copy ckn_x30-4 copy ckn_x30-3 copy ckn_x30-1 copy

Yorum bırakın