Telefon incelemesi: Lenovo Vibe P2

Kim demiş cep telefonu ile fotoğraf çekilmez diye. Özellikle güzel ışık varsa bal gibi de çekiliyor. Cep telefonu sensörleri ufak diye yüksek ISO’larda zorlanıyorlar fakat uygun ışığı yakaladığınızda adeta şov yapıyorlar. Evet teknoloji gerçekten çok gelişti ama daha yolu var.

ckn p2_istanbul-14
Fotoğraf: Kerem Nasipoglu

Bugüne kadar hiçbir cep telefonuna güvenmemiştim. O nedenle de her zaman yanımda taşıyabileceğim, gerektiği zaman cebime bile sokabildiğim Ricoh GR’ım vardı. Eğer olur da denk gelirse ve güzel bir anı cep telefonumla yakalarsam üzülürüm gözüyle bakıyor, cep telefonumu fotoğraf çekme amaçlı cebimden hiç çıkartmıyordum. Ne zaman ki Lenovo Vibe P2’yi aldım, düşüncelerim birden değişti.

ckn p2_istanbul-47
Fotoğraf: Kerem Nasipoglu

3 aydır kullandığım bu telefon ile yaşadığım deneyimi elimden geldiğince sokak fotoğrafı perspektifinden aktarmaya çalışıp, yalnızca kamerasından ve fotoğraf ile ilgili özelliklerinden bahsedeceğim.

Lenovo Vibe P2 özelliklerini ve fiyatını Alve.com’dan öğren

Kamera özellikleri

IMG_20170911_101325.jpg
Fotoğraf: Kerem Nasipoglu

Lenovo Vibe P2, 13 megapiksellik bir sensör ve 21mm f/2.0 bir lensten oluşuyor. İçindeki Phase Detection otomatik netleme sistemi ile telefon gayet hızlı istenilen noktaya netleyip fotoğrafı çekiyor. Zaten sensör ufak olduğundan dolayı alan derinliği ile ilgili pek de problem yaşamıyorsunuz. Telefonda standart fotoğraf ve videonun yanı sıra Pro, Panorama, Art nightscape, Artistic HDR, Fast-motion ve Slow-motion seçenkleri de mevcut.

ckn p2_istanbul-2
Fotoğraf: Kerem Nasipoglu

Burada bir not düşmek isterim, telefonu aldığım gün Google Now Launcer’ı yükledim, o nedenle de kamera uygulaması Google’ın kendi arayüzü. Lenovo’nun kendi orjinal uygulaması nasıldır, kullanışlı mıdır çok bilmiyorum.

Fotoğraf deneyimi

ckn p2_istanbul-18
Fotoğraf: Kerem Nasipoglu

Esas ilgi alanım fotoğraf olduğundan, P2’nin fotoğraf performansı ile daha çok ilgilendim diyebilirim. Hatta fotoğraf makinemi evde unuttuğum bir gün, “dur, şunun kamerasını bir deneyeyim” dedim ve sonuçlar beni oldukça şaşırttı. Daha önceden de belirttiğim gibi, kamerasından hiçbir beklentim yoktu, zaten cep telefonunu bu amaçlı kullanan bir insan değildim, üstüne iyi bir performans beklentim de yoktu. Fakat kamerasını kullanmaya başladıkça, özellikle de güneşli havada elde ettiğim sonuçlar beni oldukça memnun etti. Normalde bir fotoğrafı piksel piksel inceleyen bir insan da değilimdir, fakat Lenovo P2 ile çektiğim karelerden gidip büyük baskılar aldım ve gördüğüm detay karşısında oldukça şaşırdım diyebilirim.

IMG_20170703_152652-01.jpg
Fotoğraf: Kerem Nasipoglu

Telefonun sunduğu standart fotoğraf modunun dışında dört seçenek daha mevcut; Pro, Panorama, Art nightscape ve Artistic HDR. Pro modu, enstantane, diyafram, ISO ve netlik gibi ayarları elinizle ayarlayabileceğiniz bir mod. Bence telefonun bütün pratikliğini öldürüyor, o nedenle standart modda kullanmayı tercih ediyorum. Fakat ayarları tek tek elimle yapayım, güç bende olsun diye düşünen kullanıcılar için güzel bir seçenek.

IMG_20170728_161630_1-03.jpg
Panorama modu, Fotoğraf: Kerem Nasipoglu

Panorama, klasik bütün akıllı telefonlarda olan bir seçenek. Telefonu kaydırarak çekim yapıyorsunuz ve telefonun kendisi, çektiği görüntüleri birleştirerek panorama haline getiriyor. Farklı zamanda çekilmiş fotoğrafları birleştirdiği için, eğer hareketli bir anı kaydetmeye çalışıyorsanız, muhtemelen kare içerisinde hareket eden herşey bulanık çıkacaktır ya da insanların fotokopileri kare içerisinde oluşacaktır. Fakat çekim yapacağınız karede herşey sabitse o zaman kullanışlı bir seçenek oluyor.

IMG_20170815_194411.jpg
HDR modu. Fotoğraf: Kerem Nasipoglu

Hem Art nightscape hem Artistic HDR seçenkleri için konuşacak olursam bence tam bir saçmalık. Çektiği görüntünün standart fotoğraf seçeneğinden fazla bir farkı yok. Belki birazcık daha kullanılabilir bir fotoğraf elde ediyorsunuz ama o kadar. harikalar yaratmıyor. Kullanmak isteyenler için orada duruyor en azından. HDR modu ile de çekilen fotoğraflar o kadar abartılı gözüküyor ki, açıkçası hiç keyif almadım diyebilirim bu modu kullanırken.

ckn p2_istanbul-37
Kadıköy Plak Günleri, 2017 Fotoğraf: Kerem Nasipoglu

Dezavantajlarından bahsedecek olursam da, birinci olarak,  kamera yeteri kadar tepkili değil. Yani parmağınızı deklanşöre değdirdikten sonra perde gecikmesini hissedebiliyorsunuz. Bu gecikme rahatsız edici boyutta değil, fakat daha da iyi olabilirdi. İkincisi, kamera, gece çektikleri kesinlikle çöp. Gerçekten kullanılabilir hiçbir şey vermiyor. He çektiğiniz selfileri, ya da eş-dost fotoğraflarını Instagram’da paylaşırsınız fakat daha fazlasını beklemeyin.

Video deneyimi

Video açısından değerlendirecek olursak kamerayı, bence tam bir fiyasko. Stabilizasyon aktif hale getirildiğinde kameranın otomatik netlemesi kaymaya başlıyor. Video sırasında devamlı bir ileri geri hareketi oluyor netlemede. Bu görüntü sabitleme kapatıldığında da devam ediyor ama daha az rahatsız edici bir boyutta. Eğer amacınız anı videolarından fazlasını çıkartmaksa kesinlikle P2 dışındaki alternatiflere yönelmenizi tavsiye ederim.

720p’de 120 fps meh işte. Evet yavaş çekim yapılabiliyor ama çıkan video’nun kalitesi çok da iyi değil. Gene de kullanılabilir düzeyde. Fast-motion modu ise telefonuyla time-lapse ya da hyper-lapse çekmek isteyenlerin imdadına yetişiyor, açıkçası ortaya çıkarttığı sonuçlar pek de fena değil.

Ekran

ckn p2_istanbul-16
Fotoğraf: Kerem Nasipoglu

Lenovo P2’nin bir diğer beğendiğim yanı ise ekranı. Hayatımda ilk defa Super AMOLED ekran kullandım ve gerçekten kendisine hayran oldum. Gösterdiği detaylar, renkleri, parlaklığı gerçekten farklı bri deneyim sunuyor. Çektiğim fotoğrafları görüntülerken ve düzenlerken işimi oldukça kolaylaştırıyor. Zaman zaman özellikle editing yaparken Stylus kalem kullanıyorum ve bu da işimi çok daha kolaylaştırıyor. Açıkçası ekran konusunda da hiçbir beklentim olmamasına karşın beni şaşırttı bu telefon.

Benim deneyimim

IMG_20170912_191520-01.jpg
Fotoğraf: Kerem Nasipoglu

Öncesinde kulladığım Sony Z5 ile yaşadığım hüsranın üstüne bayağı ilaç gibi geldi Lenovo P2. Özellikle Sony Z5’in -bence- abartılan kamerasından sonra sonuçlar beni bayağı mutlu etti. Evet çok kaliteli ya da yüksek çözünürlüklü şeyler çıkartmıyor ama özellikle ışık iyiyse istediğim sonucu elde edebiliyorum ve bu da şimdilik ihtiyaçlarımı karşılıyor.

Fotoğraf ve video düzenleme

ckn p2_montenegro-7
Fotoğraf: Kerem Nasipoglu

Tabii ki de burada bahsedeceğim uygulamalar ve iş akışı Lenovo P2 ile pek alakalı değil. En azından P2 nin bahsettiğim uygulamaları rahatça çalıştırdığı konusunda içiniz rahat olur.

IMG_20170722_203448-01.jpg
Fotoğraf: Kerem Nasipoglu

Telefonda çektiğim fotoğrafları editlerken çoğunlukla Snapseed adlı uygulamayı kullanıyorum. Bu uygulmayı tercih etmemdeki birincil sebep kullanım kolaylığı ve filtrelerinin tatmin edici olması. Ayrıca diğer uygulamalarla kıyasladığınızda fotoğraflar üzerinde daha fazla oynama yapabiliyorsunuz, yani pozlama ayarlarıyla oynarken daha fazla esneklik sağlıyor. İş akışımda fotoğrafı Google Photos’dan Snapseed’e aktarıp, crop tool ile 3:2 oranına getirip üstüne filtre koyuyorum. En çok kullandığım filtreler A01, X01, X02 ve X03.

ckn p2_istanbul-1
Fotoğraf: Kerem Nasipoglu

Snapseed’in dışında VSCO’da güzel ve tonla filtreye sahip bir uygulama. Fakat VSCO’nun en büyük dezavantajı, filtrelerin çoğunun paralı olması. Hoş onlar da çok pahalı olmadığından bence gayet kullanılabilir. VSCO’da Analog film filtrelerinden, A6 ve Chromatic filtrelerinden C1 ve C8’i kullanıyorum.

Fotoğrafları Lightroom’da editlemek ise daha keyifli. Uygulamaların sağladığı o Toy Cam hissiyatı güzel olsa da, büyük baskı almak ve daha gerçekçi tonları yakalamak için

ckn p2_istanbul-29
Fotoğraf: Kerem Nasipoglu

Video konusuna çok hakim değilim. O nedenle hangi uygulama gerçekten iyidir, hangisi kötüdür bilemiyorum. Telefonumda Google Photos ve Adobe Clip uygulamaları yüklü ve bu ikisini kullanarak bir video oluşturmaya çalıştım, sonuç tam bir fiyaskoydu. Sonrasında aynı videoyu iMovie’de oluşturdum ve sonuç beni oldukça mutlu etti. Belki hızlı bir şekilde videoları kesip biçmek ve birleştirmek istiyorsanız bu uygulamaları kullanabilirsiniz, fakat gerçekten büyük ekranda da göze hoş gelecek bir şeyler yaratmak istiyorsanız bence adamakıllı bilgisayarda bu işleri yapmanızı tavsiye ederim.

IMG_20170703_152652-01.jpg
Fotoğraf: Kerem Nasipoglu

Video çekerken meydana gelen netleme sisteminin yaptığı ileri geri gidip gelme hareketini bu uygulamalar sayesinde birazcık da olsa düzeltebiliyorsunuz. Fakat gene iMovie’nin farkı çarpıcı bir şekilde ortaya çıkıyor. Hem videoları düzenleme süreniz çok daha kısa hem uygulamanın görüntü sabitleyicisi çok daha verimli çalışıyor.

Sonuç

ckn p2_istanbul-2
Fotoğraf: Kerem Nasipoglu

3 aydır kullanıyorum Lenovo P2’yi ve şu ana kadar oldukça memnunum diyebilirim. Özellikle pili için almıştım, yoğun kullanımda bir buçuk gün idare ediyor. Gündüz vakti, yanımda fotoğraf makinesi olmadığı zamanlarda kesinlikle kendimi huzursuz hissetmiyorum, yanımda cep telefonum var diyebiliyorum. Bu bakımdan şu ana kadar yaşadığım deneyim oldukça olumlu diyebilirim. Keşke gece çekimi de daha iyi olsa ya da keşke daha iyi video çekebilse. Eğer amacınız ortalamanın üstünde sonuçlar çıkartmaksa bu telefon sizi tatmin etmeyecektir. Fakat bir telefondan ciddi şeyler beklemiyorsanız ve işinizi görsün istiyorsanız o zaman P2 sizi mutlu edebilir.

4 comments

  1. Selamlar blog ve telefon incelemesi gayet mest edici,beğendim 🙂 Gelelim sorulara…bende iphone 5s ten Lenovo P2 ye geçmeyi düşünüyorum lakin SAR değeri korkutuyor. Cihazin avrupa birimiyle ölçülen SAR değeri nedir ? İnternette her kaynakta farklı yazılmış,net bilgiye ulaşamadım. Birde sana göre olumsuz yanları nedir ? 6s plus ile bunun arasında gidip geliyorum.

    Beğen

      • Anladım , teşekkür ederim. Peki cihaz Android Oreo 8.0 güncellemesi alacak mı ? Birde kulaklık ses kalitesi ve yüksekliği nasıl ? Creative ep630 model müzik kulaklığım var. Müzik dinleyerek nette gezmeyi severim.

        İphone dan sırf şarj sıkıntısı ve ips ekranın göz yorması yüzünden soğudum. Önceden Samsung Note 2 kullanıyordum , memnundum.

        Beğen

      • Vallahi surum ile ilgili detaylari inan ben de bilmiyoum. Muzik konusuna gelince, ben de plantronics kafa ustu kulaklik ile kullaniyorum, ses kalitesin beni tatmin ediyor. Yani bu telefonun en buyuk olayi pili (ki bu telefonu aldigim icin cok mutluyum) onun disinda ekrani iyi, fotograf kalitesi de gunduz iyi isikta bence yeterli. Video ise meh iste.

        Beğen

Yorum bırakın