Fotoğraf nedir? ne değildir?

Son zamanlarda çokça karşıma çıkıyor. Fotoğraf çekmeyi öğrenmek istiyorum ya da “fotorğaf çekmeyi nereden nasıl öğrenebilirim?” gibi. Ya da profesyonel makine almak istiyorum ne tavsiye edersiniz <3<3

Her neyse bütün bu olanlardan sonra burada bir özet geçeyim dedim.

Öncelikle klasik bir kaç tanımla başlayayım. Fotoğraf, objektiften geçen ışığın diyafram ve de perdenin izin verdiğince bir film ya da sensörü pozlaması sonucu oluşur. Çekilen fotoğrafı etki eden etmenler demek ki makinanın üzerindeki diyafram, perde (enstantane ise hızını belirleyen kavram) ve de film ya da sensör oluyor.

Bir bu kavramları da açılayalım o halde;

Objektif: Merceklerden oluşan ve ışığın içinden geçmesine izin veren bir mekanizma. Geniş açı normal ve tele objektifler vardır

Diyafram: Objektifin içinde bulunan ve açıklığı ayarnalanbilen yapraklar. Objektiften geçen ışığın miktarını ayarladığı gibi, net alan derinliği üzerinde de doğrudan etkisi vardır. f1.4, f2.8, f8, f16 gibi değerlerle gösterilir. Bu değer büyüdükçe diyafram yaprakları kapanır tam tersi değer ufaldıkça yaprakları açılır. Yaprakların açılması objektiften daha çok ışık geçmesini bu da daha düşük bir enstantanede çekim yapmamızı sağlar. Ayrıca net alan derinliğini azaltır.

Enstantane: Deklanşöre basıldığında perde açılır ve pozlama olur. 5″, 3″, 1″, 1/5″, 1/10″, 1/100″ falan gibi değerler alır. 1/100 saniyenin 100 de biri oluyor. 5″ ise 5 saniye boyunca pozlama yapıyor. Daha çok düşük ışık koşulalrdında ya da uzun pozlama istediği durumlarda yapılıyor.

ISO/ASA: Filmin ya da sensörün ışığa olan duyarlılığı. ISO arttıkça fotoğraftaki gren denilen kum taneleri artar. ISO düştükçe ise grenler azalır ve daha keskin sonuçlar elde edilir.

Net alan derinliği: Direkt diyafram ile ilşkilidir. Netlenilen alanın boyunu ifade eder.  Diyafram açıldıkça net alan derinliği azalır. bu da çekilen objenin önünde ve arkasında net olmayan alanın boyutunu arttırır.  Ayrıca “yha ben böyle ön taraf net, arka taraf flu çıksın istiyorum nasıl yapçamm ^_^ <3<3<3” sorusunun da cevabıdır.

Fotoğrafa başlamak isteyenlere tavsiyeler;

Emre İkizler ve Faruk Akbaş’ın  SAV yayınlarından çıkmış Fotoğraf Teknik Okumaları kitabını  tavsiye ederim. İçinde bolce çekilmiş kaliteli fotoğraf ve fotoğraflar hakkında bilgiler mevcuttur (hangi değerlerde ne dikkate alınarak çekilmiştir vs…)

“DSLR alçam profesyonel olçam” falan demeyin. Bu işin anahtarı da dslr değildir. %98,26 ihtimalle de profesyonel olamayacaksınız zaten (bkz: küsüratlı sayı vereyim de salladığım anlaşılmasın).

Normal kompakt makinelerle çekilmiş çok güzel fotoğraflar vardır. DSLR ler sizin fotoğraflarınızı güzelleştirmez. Lensler de aynı şekilde. (yani güzel fotoğraf çekemiyorum muhtemelen fotoğraf makinem/lensim dandik demek büyük bir hatadır)

Çok klasik olucak ama; Elinizdeki lensi düzgün kullanmadan bakşa bir lense geçmeyin. Muhtemeln lens kötü değil, siz kötüsünüz.

Madem böyle sen neden dslr kullanıyorsun derseniz; Kullanmak istediğim açıda lensler kompakt makinelerde yok. Ne yazık ki dslr aldığım zaman micro Four thirdsler daha yeni çıkmıştı, çok çeşit yoktu ve çok pahalılardı. Ama şu an imkanım olsa öyle bir şeyi tercih ederdim, çünkü ufaklık çok büyük bir avantaj.

Filmli konusuna gelince, hayır fotoğraf filmli ile öğrenilecek diye bir zorunluluk yok. Aslına bakarsanız film büyük bir külfet ve masraf. İnsanı bezdirebilir. Ama ben hala filmli makinelerimi büyük bir zevkle kullanıyorum.

2 comments

  1. gayet açıklayıcı yazmışsın. benim gibi heves duyanlar için birebir. ben de sardım bu fotoğraf işine. yaklaşık iki senedir siteleri takip ediyorum. terimleri öğreniyorum. bu yaz makine alırım herhalde. böyle açık, anlaşılır yazmaya devam edersen takip etmeye devam ederim seni;) bol şans!

    Beğen

Yorum bırakın